Alma Ras otvorila novi pogon u Visokom

03.09.2015. u 12:55 | Vijesti

Pred više od 150 zvanica, direktorica Alme Ras, Almasa Memagić u društvu direktora proizvodnje Triumph Austria, Thomasa Oechsnera i direktorice i vlasnice Comprom Plus iz grupacije Calzedonia, Jasne Prapotnik, presjecanjem crvene vrpce svečano je otvorila vrata novog proizvodnog pogona u Visokom. Ova investicija, vrijedna 2,5 miliona KM, omogućit će značajno povećanje kapaciteta, te se u ovom pogonu planira proizvodnja preko 9 miliona komada godišnje.

Radovi na projektu nazvanom Piramida Visoko, započeti su još u junu 2014. godine. Objekat se prostire na parceli od 4.000 m², od čega je 3.500 m² korisnog prostora: proizvodnih hala, skladišta i popratnih objekata.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je izvršni direktor Alma Ras kompanije, Rasim Memagić, koji se prvenstveno zahvalio rukovodstvu općine Visoko na podršci i dobijanju svih potrebnih saglasnosti za izgradnju i rad fabrike u veoma kratkom roku, kao i sufinansiranju, te svim privrednicima i pojedincima koji su podržali ovaj projekt od samog početka: Zahvaljujem USAID Sida Gold projektu koji je koordinirao ostale partnere, Zavodu za zapošljavanje FBIH, REZ agenciji koja je uradila operativni dio i administraciju cijelog projekta, te firmi Key Consulting koja je pružala konsultantske usluge. Istakao bih EBRD i zahvalio se na nesebičnoj podršci pruženoj također od samog početka, a ogleda se u finansiranju  polovine ukupnih troškova usmjerenih za konsultantske usluge na projektu, a također su bili na raspolaganju za unapređenje i implementaciju. Saradnja sa EBRD-om traje dugi niz godina, što je dokaz da je Alma Ras kvalitetan partner koji ispunjava sve kriterije modernog i stručnog pristupa poslovanju.“


Ovo je potvrdio i Zihnija Hasović, national programme manager EBRD-a, rekavši kako je saradnja započeta još 2005. godine. “Tada smo podržali jedan projekt osnaživanja brenda i dizajn tadašnje kolekcije proizvoda. Zatim smo našu saradnju nastavili tokom 2011. do 2013. kroz rad sa stranim ekspertima na izradi dugoročnog plana razvoja, obukama menadžment tima i zaposlenih. Dok smo u prošloj i ovoj godini sarađivali na projektu koji je u konačnici imao za cilj formiranje ove nove proizvodne jedinice Alma Ras u Visokom.”

Prisutnima se obratio i vođa projekta, Kemal Hadžić, koji je istakao važnost obuke novih radnika: “Posebna pažnja posvetila se edukaciji, prenosu znanja („now-how“) i primjeni najboljih iskustava u tekstilnoj industriji. U tu svrhu Alma Ras je osnovala u novom pogonu u Visokom i interni Centar za obuku kroz koji su prošli svi novi uposlenici u Visokom, bez obzira na eventualno njihovo prethodno iskustvo u tekstilnoj industriji.“

Trenutno je zaposleno 200 radnika, a vrši se obuka za dodatnih 40, s namjerom da do kraja godine ukupni broj bude 300 radnika. Objekat je izgrađen od najkvalitetnijih materijala, gdje se posebna pažnja usmjerila na optimalne uslove za rad ali i sigurnost na radu. Cijeli objekat u potpunosti je klimatiziran i opremljen sa 220 savremenih šivaćih strojeva i strojeva za obradu tekstila.

Iznenađenje na otvaranju priredio je direktor proizvodnje kompanije Triumph, Thomas Oechsner, kada je obznanio da je Alma Ras, u periodu od 2008. godine do danas,  proizvela 40 miliona komada gotovih proizvoda za ovu kompaniju, te uručio prigodan poklon direktorici Almasi Memagić.

Alma Ras slovi za društveno odgovornu kompaniju, što je dokazala i ovoga puta, pružajući doprinos lokalnoj zajednici. Izvršni direktor, Rasim Memagić uručio je ček u vrijednosti od 3.000 KM Ženskom rukometnom klubu Visoko, te za kraj poželio da ovaj pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja, bude poziv i drugima da pomažu ovakve i slične projekte, prije svega da pozovemo državne, federalne i druge institucije da partnerski učestvuju u ubrzanom razvoju ekonomije na zdravim osnovama, i podrže kompanije u cilju  zapošljavanja i oporavka.

Kolona 3a Kolona 3b