Završena N-TIM Akademija i ITGirls trening u Srebrenici

29.08.2016. u 14:57 | Vijesti

Otvaranjem izložbe dječijih rukotvorina, te uručenjem certifikata i poklon ruksaka sa školskim priborom za sve učesnike, svečano je završena prva Ljetna škola hobija „N-TIM Akademija“ u Srebrenici. U okviru N-TIM Akademija“, koja od 1. augusta do danas, trajala  u Srebrenici, nove praktične vještine za budućnost razvilo je 160 učenica i učenika, od 3. do 9. razreda, iz osnovnih škola iz Bratunca i Srebrenice“ koji su pohađali četiri praktične radionice: robotike, modeliranje od žice, obrade drveta, te origami-kirigami tehnika, tokom kojih je značajno povećano interesovanje djece za tehničkim i naučnim zanimanjima..

 

Organizatori „N-TIM Akademije“ su Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Međunarodni centar za privatni sektor u razvoju iz Istanbula (IICPSD), i Fondacija za obrazovanje Privredne komore iz Burse u Turskoj (BUTGEM). Pored toga, u Srebrenici je, u prvoj sedmici avgusta, u saradnji sa kompanijom Microsoft BiH, održan i besplatan ITGirls trening iz programiranja za 12 djevojčica iz regije Birač, u dobi od 13 do 15 godina, koje su imale priliku raditi na vlastitim web aplikacijama  koristeći programske jezike HTML, CSS i JavaScript. A doprinos je dala i kompanija Alma Ras, koja je za ovu priliku donirala majice svim učesnicima.

 

Kao predstavnica UNDP ponosna sam što smo uspjeli organizirati ovakav kamp ovdje u Srebrenici po prvi put. Kao roditelj izuzetno sam ponosna što smo uspjeli osigurati jednake uvjete za praktičnu edukaciju djecu ovdje, poput onih kakve imaju djeca u razvijenim zemljama,“ izjavila je Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Investiranjem u NTIM obrazovanje i obuku od djetinjstva, ovaj projekat doprinosi konkurentnosti na tržištu radne snage i razvoju privatnog sektora u Bosni i Hercegovini. Pored toga  „N-TIM Akademija“  doprinosi i ostvarenju čak četiri „Cilja održivog razvoja“, tako što pruža djeci kvalitetno obrazovanje, afirmira rodnu ravnopravnost približavajući djevojčicama inžinjerske i tehničke vještine, stimulira razvoj inovacija, te pomaže smanjenju nejednakosti u Bosni i Hercegovini.

 

Naredni ciklus radionica u Srebrenici, planiran je tokom zimskog raspusta u januaru 2017. godine.

 

Kolona 3a Kolona 3b